Cultuurscan

Wat is het?

Een cultuurscan biedt inzicht in de huidige en gewenste cultuur van de organisatie. Eén van de (eenvoudige) mogelijkheden is een vergelijking te maken op basis van de concurrerende waarden van Denison en Spreitzer. Zo’n relatief eenvoudige cultuurscan biedt al behoorlijk veel inzicht; zie onderstaande figuur. Indien nodig zetten we een meer geavanceerde cultuurscan in (waarin meer cultuur dimensies & kenmerken worden gemeten).

Cultuurscan voor OpX_613

Wat levert het op?

Een cultuurscan levert belangrijk informatie op over de verschillen tussen de huidige en de gewenste situatie, zowel wat betreft de onderlinge verschillen tussen afdelingen en functies en (indien nodig) tussen medewerkers. Aan de hand van een cultuurscan kan worden bepaald welke instrumenten en welke interventies nodig zijn om de cultuur te veranderen. In ieder geval is een cultuurscan essentieel om te bepalen welke implementatie-aanpak voor Operational Excellence geschikt is.

Wat is de aanpak op hoofdlijnen?

Na een intakegesprek volgen enkele interviews met het management waarin doelstelling en scope van de scan worden besproken. Vervolgens wordt een keuze gemaakt van de dimensies waarlangs de huidige en gewenste cultuur wordt gemeten en welke medewerkers worden benaderd om de vragenlijst in te vullen. De resultaten worden gebruikt in een workshop met het management en enkele kernspelers om de verandernoodzaak en het verandervermogen van de organisatie boven tafel te krijgen.

<<Terug                                                                                                   Interesse? Neem contact op >>

 

Comments are closed.